:::WELCOME TO HELANG MERAH OFFiCiAL WEBSiTE:::
Chapter 5
~~Yeaahhh!!!!..........finaLLy i got this oppurtunity to Complete the Final Chapter of  HELANG MERAH [the Journey of us in Foundation ].........

helang Merah

Detik 12.00pm tangGaL 14 Mei 2010 mnandakan tamatnya prjlanan kami sebagai plajar Foundation di Universiti Teknologi Petronas,,tatkala selesainya paper yg trakhir iaitu 'Chemistry II'......."Kami Sayang Cecilia,Dr Chndra & Mr Zakaria Man!"...yeaaa..........waktu nya telah tiba untuk kami brcuti panjang stelah 12 bulan mmerah keringat yg tidak prnah dan tidak akan prnah kering dlam diri kami.....cuti sem yg  hnya sminggu sbLum ini,kini akan diganti dengan cuti sem yg berminggu-minggu....yeaaa!!........oleh itu,teman2 Helang Merah ,gunakan lah masa yg trluang ini dngan sbaik Mungkin ya.....yg slaMa ni hnya mggunakan Lesen agung tu,,apelagi,agungkanlah lsen korang tu ya......jgan asyik duk mkan tidur,mkan tidur je......kang naik cuti,,besaq gedaban plak bdan tuh!....hOhO.......

Wlaubgaimanapun,,segala mmori yg trindah bak bunga di taman kayangan tu,kita smpanlah sbgai knangan....yg pergi jangan dikenang,yg akan dtg jgan trlalu dihrapkan.....eh,ap lak komey mncarut ni......hah.,ape-apepun,,Segala prsengketaan mhupun prasangka tu,buanglah jauh2 biarpun smpai ke negara China sekalipun.......MAsih pnjang prjalanan kita di Bumi tronOh ini......Tronoh,Namamu Terindah!....yeaa!!!......hahaha........walau brpa skalipun result yg kita akan dpat nnti,Smuanya trpulang kepada yang Maha Esa,setelah kita brsusah pyah,menjemur keringat,mencelik mata,mmbakar Lilin shingga awal pagi utk mncpai kjayaan yg kita impikan trsebut......Testosterone mhuPun TestaRosa Helang Merah mstiLah Brsatu padu 1 Malaysia yeahhh! utk kjayaan yg lBih gmilang  pada masa hadapan..........

Akhir kata dari pengarang,....Selamat brcuti wahai sahabat-sahabatku!..........Wasalam.......

Helang Merah
Chapter 4.

Dalam kesibukan semua orang mengejar due date assignment assignment, membuat preperation untuk final exam, dan menabung impian pulang ke rumah masing masing, kami membuat keputusan untuk mempersetankan semuanya untuk satu hari. dan kami telah ke Teluk Batik, lagi. Berbekal kan determinasi untuk menjadikan trip ini lebih menarik dari trip sebelumnya, kami telah dengan jayanya membabikiukan diri kami, disana. macam biasa, semua orang akan exited dan jakun melihat bot kuning panjang panjang berlegar legar dekat area kami berenang. walaupun sudah berjaya menaklukinya beberapa kali, perasaan excited itu tetap hadir. kerana kami memang excited. sepanjang masa. dan sesungguhnya bot kuning panjang panjang itu sangat lah best. seryes. dapat penulis rumuskan disini yang trip harini sangat lah seronok dan berbaloibaloi :)

pictures credit to : puan besar.

ya, kami hot. kau tak puas hati ?


aiman memang macam ni sejak kebelakangan ni.



memang ini sahaja cara untuk buat mail duduk diam.


makankankan!

semua orang sayang mail.terimakasih mail.


benda panjang panjang ni, boleh buat orang betumbuk. haha. sedap gila!

mucher memang tak puas hati bila orang tengok dia makan.



sangat tak cool kena kongsi pantai ni. aku rasa utp kena belit teluk batik.




exhibit 1



exhibit 2


ini lah dia bot kuning panjang panjang.


bye bye teluk batik :)


Chapter 3.1
Assalamualaikum pembuka bicara..
terbuka hati aku mmbuka kata..
Aku bukan seorang yg suke berbahasa bunga..
mintak maap kalau aku xpndy berbahasa..
sbb sume yg aku ckp hnyelah dtg tulus dr hati..
To all my brothers...
Aku rse aku xperlu tok knalkan diri ak..
Hnye ade satu bende aku nak ckp..
aku harap sume kita dpt truskan friendship kita..
our brotherhood..
jgn la sesekali tok pecahkan tali persahabatan kita..
kalau ade sesiapa yg terasa hati dgn adik-beradik len..
cakap sje..
jgn simpan..
lau smpan akan menjadi dendam..
aku xnk mcm tu.
Aku bahasakan korang sbg `adik-beradik`..
sbb sumenye dah mcm adik-beradik..
sume dah tau perangai masing2..
mungkin blom lame kita bersama..
x smpy setahun lg..
so mungkin akan ade yg terasa aty..
aku juz nak ckp..
kekalkan brotherhood kita..
jgn biarkan brotherhood kita..
hilang begitu sahaja..
i love u all my brothers..
TO ALL MY BROTHERS..
TOGETHER WE STAND AS ONE BROTHERHOOD..
....Mastermindz..
munkin chapter 3

assalamualikum..

ini kali pertama aku sebagai seorang aku mengemaskini blog Helang Merah . Tidak banyak yg dilakukan oleh seorang aku dan para2 ahli helang merah buat semaenjak dan dua menjak ini.

mengapa ya?

tiada apa yang perlu dipersoalkan. kita masing2 sibuk ngan study dan ‘komitmen tersendiri’.

disamping syndrome poket kering yg jelas melanda di sem akhir ini.

Cuma aku yg selalunya ‘terlalu sensitif’ perasan sesuatu, yg munkin telah berlaku dalam keadaan separa sedar.munkin juga aku yg ‘senget’.

siapalah aku untuk menegur, hanya seorang aku yg ‘senget’,

“mengapa kita tidak sebulat suara seperti dulu?

mengapa kita kusam?

mengapa kamu buat hal kamu dan aku buat suka hati aku?

kenapa aku mesti kena ikut mood kamu? mood aku pulak?

mengapa kau pergi x ajak aku?

mengapa kau x cakap awal2?

kenapa dia berak , kita mesti tungu?..bila aku berak, kau ramai2 tingalkan aku....”

itulah persoalan yg pernah aku sebagai seorang aku dengar.

rakan, kita kawan.

bukan sebab dengki atau cemburu.

Cuma kita punya hati yg munkin selalu mudah untuk terasa.

jadi kita sama2 ya jaga hati antara kita.

aku rasa cukup sedikit penerangan mahupun penjalasan diatas setiap sesuatu.

kalau dulu kita sama2 merapu, kenapa sekarang kita tidak pulak begitu?

biar jelas...

kita kan rakan.

bukan apa....

jangan biar iya membusuk dalam hati. jangan disimpan sampai mati.

“tak seronok ah cmtu”

kita kawan.

bukan susah...

kalau kau tidak suka...orang lain juga tidak suka.

kalu harini orang buat tidak kesah, hari esok munkin orang menyampah.

kita kan rakan.

fikir2 kan lah rakan dan kawan.

aku yg ‘senget’ mengakhir bicara.

Chapter 2
sebelum penulis menulis apa yang mahu ditulis, penulis ingin menyampaikan sedikit pesanan buat ahli ahli helang merah yang lain ; sila dapatkan password blog ini dari moga, ayub atau aku dan update blog ini sebelum aku ketuk kepala korang. terima kasih.

dalam perjalanan kami menempuh alam dewasa, banyak suka duka gelak ketawa hilai mengilai dan tacing menacing yang kami lalui. namun memandang kan 97% daripada ahli HM adalah lelaki, sesi terapi, atau yang lebih dikenali sebagai luahan perasaan adalah jarang sekali diadakan. maka adalah antara kami yang menyimpan duri duri selumbar segala dalam hati hati sendiri. saya sebagai wakil HM ingin memohon maaf kepada mana mana antara kita yang ada berkecil hati dengan siapa siapa antara kita dalam mana mana acara tak kira kecil atau besar. kita tak perlu tunggu hari raya untuk minta maaf. bila bila pun boleh. jadi penulis pilih hari ini. sebab sekarang tengah hujan, dan sejuk sejuk ni, ditemani oleh toto hijau yang suam ni, rasa macam sesuai pula untuk minta maaf.

yang keduanya, kami ahli ahli HM akan mengambil ujian 1 semester 3 bermula khamis ini. penulis ingin menyampaikan ucapan selamat kepada semua yang akan turut sama mengambil paper ini. sama ada suka atau tidak, lumrah seorang pelajar ; dimana ada universiti, disitu ada kertas periksa. jadi sama sama lah kita beraksi di dewan periksa dan membuktikan bahawa kumpulan pelajar yang suka bersukaria juga mampu bersukaria dengan resultnya. good luck semua !


yang paling hensem di alam semesta,
kak long/kak cik/intanpayung/faiqah.

:)
Chapter 1
Helang Merah sedang melalui tempoh hiatus diamana kami kurang menjalankan aktiviti luar tanpa permit macam selalu. Hal ini disebabkan oleh kekurangan idea dan kekurangan kudrat untuk bersuka ria. Syllabus subjek subjek sem ini yang susah dan payah merupakan antara faktor sampingan lain yang menghalang kami melakukan aktivit keluarga. Jadi saya ingin berkongsi antara aktiviti sukaria kami, bersama.

Antara tempat yang paling banyak menjadi port untuk lepak adalah kedai makan. hampir semua kedai makan di taman maju telah kami terokai. bagi kami, tempat makan yang hebat adalah penting bagi menghasilkan pengisian perbualan yang mantap. kami always makan sekali. penting tu. bagi menjamin ukhwah yang padu. perkongsian hasil tembakau adalah perkara normal. lu kedekut dengan gua, gua kedekut dengan lu dua kali ganda ; merupakan polisi kami. namun helang merah belum lagi ada family member yang kedekut. helang merah kan best :D




seterusnya, ada antara kami yang mempunyai hobi hobi hebat seperti memancing yang dibawa kesini. selalu lah juga budak budak ni pergi geledah sumber air di tronoh ni dan mendapat hasil hasil yang seronok dilihat. kalau lumyan, makan besar lah kamiii. kan mail ? :D



kami juga bnyak meluangkan masa ditempat snooker sebelah universiti kami. bangunan tersebut didirikan, kurang 200 meter dari pintu depan utp. adalah satu pembaziran yang padu kalau pusat snooker itu tidak digunakan sepenuh oleh kami, yang duduk sebelah aja ni. selalunya kami kesana dalam seminggu sekali. sampai yang tak reti main pun jadi power gile. nge.

kadang kadang kami ada meluangkan masa di tempat gokart kat setiawan tu. walaupun kami semua tahu kami akan dibantai ayub lagi dan lagi, kami belum muak lagi. sekadar suka suka. jarang juga buat. tapi seronok lah.

lagi satu aktivit yang dah semakin jarang kami lakukan adalah karaoke. ramai antara kami yang mempunyai bakat terpendam luar biasa yang sudah muak dipendamkan. disinilah tempat kami bermadu asmara dengan mic dan melontarkan vokal vokal menakjubkan bagi memuaskan hati. juga dekat dengan universiti kami .


bagi mengurangkan rasa rindu pada bilik karaoke, kami menumbuhkan hard rock cafe kami sendiri.juga termaktub dalam antara aktiviti masa lapang kami.



selain daripada tempat tempat lepak yang selalu , antara tempat tempat menarik di sini yang telah kami lawati ialah;

air terjun ulu chepor, chemor. tak boleh nak cerita sebab tukang tulis tak pergi. pffft.

teluk batik. for some reasons, aku takjumpa gambar. cis.

the lost world of tambun.


ada banyak lagi aktiviti yang telah kami jalankan tapi tak sempat untuk di upload pada entri ini memandangkan hari sudah lewat malam dan mata tukang tulis sudah berat. kami berharap aktiviti seperti ini akan terus dijalankan bagi memastikan bernafasnya helang merah di hati semua.
by : kak long
Prologue.
kami bukan pertubuhan rasmi bawah mana mana badan yang tertakluk kepada mana mana peraturan kecuali undang undang negara. kami bukan kumpulan kumpulan kongsi gelap yang menawarkan perlindungan dengan bayaran. kami bukan "study group" bawah mana mana senior. kami juga bukan pasukan bola jaring, bola tampar, bola sepak atau bola keranjang. jadi apa kah kami ?

helang merah hanyalah sekumpulan remaja berwawasan yang dikumpulkan dibawah satu pentadbiran sistematik yang diwujudkan semata mata atas satu objektif. sukasuka. kami tidak meletakkan sebarang syarat keahlian atau yuran bulanan, mahupun tahunan. setiap seorang daripada kami mempunyai satu persamaan yang menjadikan kami sebuah badan bukan kerajaan yang utuh ; kami suka bersukaria :D

sejak akhir 2009, helang merah telah aktif beroperasi mencari kesukariaan di sekeliling kawasan universiti kami. secara tiba tiba, kumpulan yang ditubuhkan dengan objektif mutlak untuk sukasuka telah berubah menjadi sebuah keluarga, atau yang kami termakan sebagai brotherhood.kebajikan setiap ahli kami menjadi tanggungjawab kami bersama.

dari mana helang merah mendapat namanya?

HAAAAAAAAAAAAAAA. itu takboleh bagitahu. kerana hanya kami yang tahu. dan kami takmahu anda tahu.

pengasas kepada kumpulan ini adalah khairul firdaus (moga) dan fikri osman.setakat penulisan ini, helang merah mempunyai 16 orang ahli dan semakin berkembang.


"TOGETHER WE STOOD, AS ONE BROTHERHOOD."



ruangan ini dicipta sebagai jurnal sukaduka perjalanan kami, dan untuk dikongsi kepada ahli, mahupun bukan ahli. mana tahu, jadi inspirasi.kan? buat novel ke.helang merah the movie ke. siapa tahu kan ? haha.

by: kak long.